Beneficiile operatorilor economici
Din punctul de vedere al beneficiilor, operatorii economici care investesc în sistemul dual au posibilitatea să-şi selecteze cei mai buni absolvenţi ai învățământul dual, participând atât la procesul de selecţie la admiterea în învățământul dual, cât şi examenul de certificare care va fi organizat la operatorii economici si cu implicarea directă a acestora.
De asemenea, angajatorii au ocazia să-şi manifeste implicarea directă în viaţa comunităţii locale, menţinând un contact mult mai strâns cu şcoala, cu părinţii şi, bineînţeles cu elevii, contribuind într-o mai mare măsură la dezvoltarea economică pe plan local, având reprezentanți în consiliul de administrație al școlii.
Nu în ultimul rând prin modificarile legislative, operatorii economici beneficiază de deducerea tuturor cheltuielilor pe care le realizează în învățământul dual.
Selecția
elevilor
Implicare în
comunitatea locală
Facilități
fiscale
Forță de muncă
calificată
Deductibilitatea cheltuielilor
Cheltuielile legate de organizarea și desfășurarea învățământului dual au fost incluse în categoria cheltuielilor deductibile la calculul rezultatului fiscal, potrivit Legii nr. 239/2020, care modifică în acest sens Codul fiscal.
Sunt cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate pentru organizarea și desfășurarea învățământului dual, în conformitate cu reglementările legale din domeniul educației naționale, cu excepția cheltuielilor cu amortizarea, care sunt deductibile potrivit reglementărilor speciale privind amortizarea.
Deductibilitatea cheltuielilor se aplică și în cazul activităților independente.
Deducerea amortizării
În ceea ce privește investițiile și mijloacele fixe deținute și utilizate pentru organizarea și desfășurarea învățământului dual, potrivit reglementărilor legale din domeniul educației naționale, acestea reprezintă mijloace fixe amortizabile, a căror valoare se recuperează din punct de vedere fiscal prin deducerea amortizării.
Venituri neimpozabile
Sunt venituri neimpozabile: bursele, premiile și alte drepturi sub formă de cazare, masă, transport, echipamente de lucru/protecție și altele asemenea primite de elevi pe parcursul învățământului dual, potrivit reglementărilor legale din domeniul educației naționale.
Contractul de parteneriat
Contractul de parteneriat pentru formarea profesională a elevilor prin învățământul dual se încheie operatorul economic, unitatea de învățământ și unitatea administrativ teritorială, stabilind condiţiile de colaborare, drepturile şi obligaţiile părţilor, precum şi costurile asumate de parteneri.
Este prevăzut în anexă la Metodologia de organizare și funcționare a învățămâmntului dual și se încheie pentru fiecare nouă serie de elevi pentru care se iniţiază pregătirea prin învăţământul dual, cu actualizarea anuală, prin act adiţional. Contractul de parteneriat poate fi completat şi cu alte clauze convenite de părţi, cu condiţia să nu contravină reglementărilor.
Drepturile operatorilor economici
Obligațiile operatorilor economici